20.11.13

Quiche de massa de Kamut i alfàbrega, o cuina autoexcitant - Kamut and basil dough quiche or self exciting cuisinne


QUICHE DE MASSA DE KAMUT I ALFÀBREGA, O CUINA AUTOEXCITANT
Quan els amics vénen a casa a menjar m'agrada cuinar quiche, el meu plat estrella, un clàssic. Encara que l'he repetit molts cops no em canso de fer-la. I poc a poc vaig incorporant petites variants, perfeccionat el ritual. El primer gran canvi va ser fer-me la massa jo mateixa, podent utilitzar farines més digestives com la de Kamut. La massa d'avui, inspirada per una recepta de l'AliceCooking, porta fulles d'alfàbrega premsades a la base. I és que a mi m'encanten les sorpreses, i de tant em tant em sembla molt excitant trobar-me sabors puntuals, com una fulla d'alfàbrega que t'omple d'aroma la mossegada, o de més contundents, com un tros ben dolç de dàtil jumbo.

Recepta de QUICHE DE VERDURES AMB MASSA DE KAMUT I FULLES D'ALFÀBREGA
INGREDIENTS per la PASTA BRISA DE KAMUT:
Dues tasses de farina de Kamut. (Mida de la tassa com la que surt a la foto)
125gr de mantega pomada, és a dir, a temperatura ambient, tova, per poder treballar-la.
2 ous
Fulles d'alfàbrega
Una mica de sal
INGREDIENTS pel FARCIT:
Un carbassó
2 tomàquets de pera escaldats i sense pell
Un parell de porros
Mitja llimona tallada en quatre trossos
1 dàtil o dos
1 o 2 grills d'all
Crema de llet d'avena (la OATLY és la que més m'agrada)
2/3 ous depenent de la gent, de la gana, de la mida dels ous...
Sal, sucre, pebre
De totes maneres jo mai la cuino del mateix, depèn del meu estat d'ànim i del de la nevera. L''única cosa que no canvia és la barreja d'ous i la crema de llet d'avena. La resta et pots inspirar tant com vulguis!
SOM-HI!
Escalfes el forn a 180º / 200º
Agafes un bol gran on hi trossejes la mantega pomada. Hi tires una tassa i mig de farina. Barreges amb les mans fins que quedi lligat. Veuràs que la massa és farinosa, com arena humida de platja. Un cop lligat fas un forat al mig i hi tires els dos ous. Barrejes fins lligar-ho. Llavors hi aboques la mitja tassa de farina que et queda. Sales i barreges fins a lligar-ho de nou i fas una bola. Ho emboliques amb film i ho reserves 1/2 hora a la nevera.
Agafes una paella amb una mica d'oli i hi sofregeixes els alls sencers, els porros, el carbassó, els tomàquets trossejats, els trossos de llimona, la sal, el pebre i un pessic de sucre per l'acidesa dels tomàquets.
Sofregeixes fins que no hi hagi aigua i es vegi sec i un punt torrat.
Treus la bola de la nevera i l'estires amb un corró fins a tenir una base rodona d'uns 40 cm de ø. Un cop estirada i amb l'ajuda del corró l'estires en un motllo baix d'uns 25 cm de ø prèviament engreixat amb mantega. Tries les fulles d'alfàbrega més boniques i les premses a la superfície de la massa i t'olores els dits.
Agafes un bol, bats els ous, hi afegeixes 125ml de crema de llet d'avena. Bats de nou. Hi afegeixes les verdures. Remenes i ho aboques tot dins el motllo.

Agafes el dàtils, el talles a trossos i els reparteixes enterrant-los per la massa, pensant amb l'efecte autoexcitant.
Si et penja una mica de massa per les vores del motllo, la reculls plegant-la damunt el farcit.
I al forn 15-20 min.

El meu forn s'està fent gran i només escalfa per baix i pel gratinador. I així ho faig. M'agrada perquè queda torrada, i els dàtils cruixents.


KAMUT AND BASIL DOUGH QUICHE OR SELF EXCITING CUISINNE 
When friends are coming home to eat I love to cook quiche, my star dish, a classic. Although I repeated it so many times, I never get tired of cooking it. And step by step I'm adding some little variations, improving the ritual. The first big change was to learn how to prepare the dough, being able to use more digestive flours like Kamut. Today's dough has basil leaves pressed to the base, and is inspired by one of Alicecooking's recipe. I love surprises, and from bite to bite I get so aroused to find punctual flavours, like a basil leaf filling your bite of aroma, or strong ones, like a jumbo palm date slice.


KAMUT AND BASIL LEAVES DOUGH VEGETABLES QUICE recipe

KAMUT'S DOUGH INGREDIENTS :
Two cups of Kamut flour. (Cup size as the one in the picture)
125gr room temperature butter, enough soft to work it.
2 eggs
Basil leaves
A pinch of salt

FILLING INGREDIENTS
1 zucchini
2 pear tomatoes, blanched and easily peeled
A couple of leeks
Half a lemon cut into four pieces
One or two jumbo palm dates
1 or 2 garlic cloves
Oatmeal cream (Oatly brand is my favourtite)
2/3 eggs , depending on people, how much hungry you are, the size of the eggs ...
Salt, sugar , pepper

Anyway I never fill the quiche in the same way, it depends of my mood and my fridge mood. The only thing never changes is the mixture with eggs and oatmeal cream. The rest you can be as much inspired you want !

Let's go!

Preheat the oven to 180 º / 200 º

Take a large bowl and cut the butter into pieces inside. Drop a half cup of flour . Mix with your hands. You'll get a floury texture, like beach humid sand. Make a hole in the middle and add the eggs. Mix it up. Drop the half cup of flour that left over. Salt and blend it again till is mixed and do a ball . Wrap it with plastic film and reserve 1/2 hour into the fridge.

In a pan with a couple of olive oil spoons fry the whole garlic (not chopped), the leeks, the zucchini, the diced tomatoes, a bit of salt, a bit of pepper and a pinch of sugar to take out the tomatoes acidity.

Saute until there is no water and looks dry and nicely toast.

Remove the ball from the refrigerator and pull it with a rolling pin to have a round base about 40 cm ø. Once enlarged and with the rolling pin's help pull it on a 25 cm ø base previously greased with butter. Select the prettiest basil leaves and press them on the surface of the dough and smell your fingers.

In a bowl beat the eggs, add 125ml oatmeal cream and stir again. Add the vegetables, stir and pour it all into the mold .

Take the jumbo palm dates, chop and bury them into the mix, while thinking about the self excitant effect.

If some dough is out of the edges of the mold, bend it over the filling.

Baked it for 15-20 min .

My oven is getting older and it can heat only below plus the grill. And this is how I bake the tart. I like it because it gets toasted and the palm dates are crunchy. But don't forget to keep an eye on in case it doesn't get burn!

Les fulles premssades. The pressed leaves
Mantega pomada / Soft butter
Com sorra de platja. / As beach sand
Voilà!

La bellesa del que descartem. / The beauty of what we rule out

8 comentaris:

 1. uoooooooo. pintaca i tu també m'inspires! :)

  ResponElimina
 2. mmm....no sé si me gusta más la pinta que tiene o las fotos ;)

  ResponElimina
 3. Per a un sopar, he pensat en cuinar una quiche, i com no, m'ha vingut al cap la que vam menjar veient les muntanyes de farrera amb nick cave de fons. He rebuscat amb les pistes que tenia... i t'he trobat! soc la carlota, amiga de la B...
  ñam!

  ResponElimina
 4. Carlota! Hola! Quina il.lu saber de tu i que m'hagis trobat :^) I quin munt de receptes bones que hi ha al teu blog: luxúria i rauxa culinària! Vas fer la quiche? Sí la vas fer em faria gràcia saber com et va funcionar la recepta. Un petó ben gran!!
  Eli

  ResponElimina
 5. així va anar...
  http://operaporelchocolate.blogspot.com.es/2014/04/quiche-la-fontarnau.html
  almenys una estona... fins que de camí al cotxe va acabar així.. :-S

  sort que m'havia sobrat massa i havia fet dues petites apart, que vaig poder probar.. bé però no eren com la teva..! els hi faltava sabor...¿?
  a mi tmb m'ha fet il·lusió!

  ResponElimina
 6. Oh! Jjajjajja! Quin final tant bèstia! No sé perquè li faltava gust. Potser perquè no estàvem a Farrera? Petonets bella piloto

  ResponElimina