5.11.13

Chutney de móres. Un viatge entre Farrera i l'Índia / Blackberry Chutney. A trip between Farrera and India

Pel pont de TotsSants he estat a Farrera, un paradís perdut del Pallars Sobirà. En un atac d'última hora tipus no vull marxar vaig parar el cotxe i em vaig posar a collir les poques móres que quedaven de la temporada, esgarrinxant-me als vorals de la carretera, una activitat dolorosa però molt zen.
Quan vaig arribar a casa em va venir al cap un Chutney de figues que vaig comprar sense saber què estava comprant i que va resultar ser una salsa molt espessa, agredolça i un punt picant, interessantíssima per combinar amb formatges. El Chutney és un tipus de condiment que prové de l'Índia. La base sempre conté fruita i/o verdura amb sucre, vinagre i espècies, i s'utilitza com a salsa per acompanyar tot tipus de plats. Es pot fer com a conserva o fresc.  Hi ha tants tipus de chutneys com cuiners, així que jo he fet la meva versió amb mores de Farrera. Ara només queda esperar un mes per poder enfonsar el dit al pot.

Recepta de CHUTNEY DE MÓRES DE FARRERA

- 400 gr de móres de Farrera (s'aconsella collir-les un mateix)
- 2 pomes golden
- 200 gr d'escalunyes (si no en tens prova amb ceba dolça)
- 500 gr de Sucre de Panela (si no en tens recomano que en vagis a comprar, és més saludable)
- 250 ml de vinagre (sidra, balsàmic...)
- La pell i el suc d'una llimona
En un saquet de tela (jo he reciclat bossetes de tè) hi poses:
- 1 cullerada de cafè de llavors de coriandre (osease el cilantro)
- 1 cullerada de cafè de mostassa
- 1 cullerada de cafè de pebre negre molt
- 1 cullerada de cafè de clau
- 1 cullerada de cafè de canyella

Esterilitzes un parell de pots de vidre.
Peles les escalunyes i les talles mentre plores. Talles les pomes. Rentes les mores.  Ho poses tot en una olla, remenes i la tapes. Deixes coure uns 45 min. aprox fins que et quedi una massa espessa. Si t'agrada que tingui una textura rústica i fidel als orígens de la salsa ja està a punt. Si no la pots passar pel túrmix. Omples els pots en calent, tapes i els hi dónes la volta. Els guardes en un armari fosc, sec i sense canvis de temperatura, o si tens rebost millor. I t'apuntes a algun lloc que d'aquí un mes ja pots provar el Chutney

During the long weekend of Halloween I've been in Farrera, a lost paradise of Pallars Sobirà. In a last-minute attack, kind of "I do not want to leave", I stopped the car and I went to pick up the last remaining berries of the season, scratching my skin at the road edges,  a painful but very Zen activity.

When I got home I remember a Fig Chutney I  bought without knowing what I was buying and that was a very thick sauce , sour and a little bit spicy, very interesting to combine with cheese. Chutney is a kind of condiment from India. The base always contains fruit and/or vegetables mixed with sugar, vinegar and spices and is used as a sauce over all kinds of dishes. It can be cooked fresh or prepared canned . There are as many types of chutneys as cooks, so I did my personal version with Farrera's blackberries . Now I just have to wait a month to dip the finger in the pot .

FARRERA'S BLACKBERRY CHUTNEY recipe

- 400g of Blackberries from Farrera (recommended harvesting oneself)

- 2 Golden apples
- 200g of shallots (if you don't have try with sweet onions
- 500 g Panela whole cane Sugar (if you don't have I recommend  you buy some, is healthier)
- 250 ml of vinegar (cider, balsamic ... )
- The  peel and the juice of one lemon
In a little cloth bag (I recycled tea bags ) with :
- 1 teaspoon of coriander seeds 
- 1 teaspoon of mustard seeds
- 1 teaspoon of ground black pepper
- 1 teaspoon of cloves
- 1 teaspoon of  cinnamon

Sterilize a pair of glass jars.
Peel the shallots and chop while crying. Chop the apples. Wash the berries. Place everything in a pot, stir and cover. Cook about 45 min. approx until you run a thick dough. If you like the rustic texture and being faithful to the origins of the sauce, it's ready. If you don't just use the mixer. Fill the jars while being warm, lids them and turn them upside down. Save them in a dark, dry and non temperature changes closed, or if you have a pantry is perffect. And writte down somewhere that you can try it one month later.  


Les Móres i els saquets reciclats de tè amb les espècies.





 

Cap comentari:

Publica un comentari